VVBA Bouw je toekomst

Veranderingen

Het zou niet van realiteitszin getuigen als ik hier met droge ogen beweer dat het afgelopen jaar een mooi jaar was. De bouw zit in een diepe crisis en de nieuwe regering maakt nog (veel te) weinig aanstalten om de sector een flinke boost te bezorgen. Dat is frustrerend. De gevolgen zien we bij de VVBA in onze werkplaats. Die stroomt vol met leerlingen voor wie korte of langere tijd geen werk is. Toen bleek in het voorjaar ook nog eens dat voor het eerst sinds een paar jaar het aantal nieuwe instromers weer fors was gestegen tot bijna 40. Heugelijk nieuws op een lastig moment.
Nu zijn we als VVBA bijna 30 jaar geleden opgericht om ervoor te zorgen dat in tijden van crisis het opleiden door gaat. Maar onze leden, de aangesloten bouwbedrijven, moeten het ook allemaal kunnen managen en financieren. Daarom besloten we dit jaar om onze opleiding te vernieuwen. In samenwerking met het ROC van Twente werd een opleidingsvariant ingezet die het midden houdt tussen een BBL en een BOL opleiding. De nieuwe instromers bieden we de nieuwe BOL variant: twee dagen theorie bij het ROC van Twente en twee dagen praktijk in onze werkplaats (mede) onder leiding van onze ervaren instructeurs. Het is nog niet de nieuwe, duurzame opleiding waar we naar toe willen, maar het is een stap in de goede richting.
Voor onze leden betekent de nieuwe opleidingsvariant minder kosten. Ze hoeven ook minder leerwerkplekken te creëren. Instromers hoefden we niet af te wijzen. Bovendien krijgen de leerlingen door de verdubbeling van het aantal schooldagen aanzienlijk meer kennis en door de intensieve begeleiding bij de praktijk in onze werkplaats ook goede (betere) vaardigheden. Daardoor kunnen ze veel meer als er weer plek op de steiger is. Als het topsporters zouden zijn, hadden we gesproken over het verbeteren van de techniek, om later nog betere prestaties te kunnen leveren.
Een nieuw opleidingsmodel zat er natuurlijk zonder meer wel aan te komen. We werken al jaren volgens een beproefd concept, maar de wereld is veranderd. Wij moeten ook veranderen. Het roer moet om en we hebben de smaak te pakken. Daarom gaan we in 2013 niet langer alleen opleiden, we gaan ons ook beraden op het aanbieden van andere diensten. En dat is iets om naar uit te kijken!

Dan wil ik besluiten met u mede namens medewerkers en bestuur van de VVBA en SPT allemaal hele fijne feestdagen te wensen, een leuke jaarwisseling en een gelukkig en gezond 2013.
Robert Herman

VVBA: